Pressmeddelande -
Viktiga steg mot en mer tillgänglig bostadsmarknad
OBOS välkomnar utredningens förslag kring bolånetak och amorteringskrav som syftar till att göra bostadsmarknaden mer tillgänglig för fler hushåll. Utredaren lyfter viktiga välfärdseffekter av nuvarande regelverk som utestängt människor från den ägda bostadsmarknaden. Flera av de föreslagna åtgärderna går i linje med OBOS långsiktiga målsättning att fler ska ha möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden och äga sitt boende.
Slopande av det skärpta amorteringskravet
Utredningen föreslår att slopa det skärpta amorteringskravet där hushåll som lånar över 4,5 gånger sin årsinkomst påläggs högre amortering. OBOS ser positivt på detta förslag. Istället föreslås ett generellt krav på 1 procent amortering för belåningsgrader över 50 procent, där det nuvarande kravet på ytterligare 1 procents amortering vid belåningsgrad på över 70 procent ligger kvar.
- Vi välkomnar de föreslagna reformerna som kan ge fler unga en ärlig chans att ta sig in på den ägda bostadsmarknaden. Det skärpta amorteringskravet från 2018 infördes i en helt annan ekonomisk situation med låga räntor, men idag står hushåll inför ett högre normalränteläge och effekterna av perioden med högre inflation, säger Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef på OBOS.
Förhöjt bolånetak till 90 procent
Utredningen föreslår att höja bolånetaket från 85 till 90 procent, vilket innebär att kontantinsatsen kan sänkas från 15 till 10 procent. OBOS ser detta som ett avgörande steg för att sänka trösklarna till bostadsägande, särskilt för unga som inte hunnit spara ihop till en kontantinsats eller kapital att tillgå från annat håll.
- Äntligen ett förslag som möjliggör för fler att komma in i det ägda boendet. Ett högre bolånetak och därmed en lägre kontantinsats jämnar ut villkoren och är särskilt viktigt för de som inte har kapitalstarka föräldrar som kan hjälpa till, fortsätter Daniel Kjørberg Siraj.
Tak för skuldkvoten på 550 procent
Det lindrade amorteringskravet och förhöjda bolånetaket föreslås kompletteras med ett skuldkvotstak på 5,5 gånger bruttoinkomsten, med en flexibilitetsmarginal på 10 procent. Dessa tre delar i utredningens förslag förväntas tillsammans gynna efterfrågan på bostäder, öka bostadsbyggandet och främja rörlighet på bostadsmarknaden. Samtidigt bibehålls en skyddsbarriär i form av både skuldkvotstaket och KALPen. Dessa åtgärder kan bidra till att fler förstagångsköpare och hushåll som som vill flytta på grund av arbetsmarknadsskäl får möjlighet att köpa bostad.
Ett steg i rätt riktning – men mer krävs
Även om OBOS ställer sig positiva till utredningen som persenterades idag betonar man att skyndsamt gå från utredning till politisk handling och fortsätta med fler åtgärder för att sänka trösklarna till det ägda boendet.
- Vi välkomnar utredningens förslag och ser det som ett steg i rätt riktning för att på allvar sänka trösklarna till det ägda boendet. Genom att lätta på det senaste amorteringskravet och höja bolånetaket får vi också välbehövlig stimulans för bostadsbyggandet. Nu krävs politiskt mod att faktiskt göra verklighet av utredningens förslag och inte låta ännu en utredning hamnna i långbänk. Inget hindrar regeringen att även införa det färdigutredda startlånet. Vi ser också ett behov av åtgärder för att underlätta rörligheten och flytt för exempelvis äldre hushåll, där dagens regelverk låser fast många i för stora bostäder. Inom branschen har vi också ett ansvar att fortsätta bidra med innovativa lösningar för bostadsköp, såsom delägande, för att öka tillgängligheten på marknaden, säger Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef på OBOS.
Ämnen
OBOS är en av Norge och Sveriges ledande bostadsutvecklare. Vi är också en medlemsorganisation med över 600 000 medlemmar och en historia som sträcker sig tillbaka till 1929 då OBOS grundades. Oavsett om våra medlemmar föredrar stadsliv eller längtar efter den lantliga idyllen strävar vi efter att erbjuda bostäder som passar livets alla skeden. Vårt sortiment omfattar allt från villor till moderna flerbostadshus, i såväl storstäder som mindre orter.
Under 2023 sålde vi totalt 1587 bostäder i Sverige. Vårt mål är att erbjuda 20 procent av bostadsutbudet i våra storstadsregioner genom boköpsmodellen OBOS Deläga, för att möjliggöra för fler att äga sin egen bostad. Vi är en aktiv del av samhället genom sponsring, vårt program "OBOS ger tillbaka" och fonden OBOS Jubel. Genom att stödja projekt och organisationer som främjar hållbarhet och samhällsengagemang strävar vi efter att göra verklig skillnad i samhället.
För mer information om OBOS, besök: www.obos.no och www.obos.se