Pressmeddelande -
OBOS storsatsar i Lund – bygger 2500 bostäder i samverkan med JM
OBOS kommer tillsammans med JM att bygga totalt 2500 bostäder i utvecklingsområdet Lyckebacken, strax utanför centrala Lund. Förvärvet av byggrätterna är ett av de största hittills i Sverige under 2022 och ett led i OBOS fortsatta expansion i Skåne. Förväntad byggstart beräknas till 2027.
- Lyckebacken har allt – ett fantastiskt läge och en spännande historia som tidigare nav för svenska företag såsom Tetra Pak och Åkerlund och Rausing. Vi är därför glada över att få föra traditionen vidare med JM. Vi har kraft och kompetens att genomföra den här typen av stora projekt på bästa sätt. Med sin närhet till natur, kommunikationer och Lunds centrum blir området ett välkommet tillskott till alla nuvarande och framtida Lundabor, säger Sofia Ljungdahl, VD OBOS Nya Hem.
Lyckebacken kommer i framtiden att bli en levande stadsdel där tusentals människor bor, arbetar och rör sig. Spåren av områdets industrihistoria kommer att bevaras och sammanflätats med modern arkitektur, grönområden och gångstråk fulla av aktivitet. Här satsar Lunds kommun stort de kommande åren – för närvarande byggs en ny Pågastation som beräknas öppna under 2023.
– Den direkta närheten till den nya tågstationen, skolor och närservice samt naturreservat innebär mycket fina möjligheter att utveckla en levande stadsdel med bostäder, kontor och service. Vi ser fram emot att tillsammans med OBOS och Lunds stad förverkliga den potential som finns i området, säger Lau Borch, regionchef JM Bostad Riks Syd.
Samarbetet mellan JM och OBOS sker genom ett joint venture-bolag, där respektive part äger hälften. Det innebär att medlemmar i OBOS kommer att ha förtur på cirka 1200 bostäder när det är dags för säljstart.
- Vill man ha chans på de fina bostäderna rekommenderar jag att så snart som möjligt bli medlem i OBOS. Vi kommer att bygga moderna och hållbara bostadsrätter som passar människor i livets alla faser. Vår ambition är också att erbjuda 20 procent genom OBOS Deläga, en boköpsmodell där köparen blir sambo med OBOS och därmed delar risken med oss, avslutar Sofia Ljungdahl.
Förutom Lyckebacken bygger OBOS 110 bostäder i Lunds stora utvecklingsområde Brunnshög. Dessutom pågår projekt i bland annat Kävlinge, Gantofta och Malmö.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Om OBOS
Medlemsorganisationen OBOS är en av Sveriges största bostadsutvecklare med 500 000 medlemmar i Norge och Sverige. OBOS grundades i Oslo 1929, inspirerad av den svenska kooperativa modellen för bostadsutveckling. OBOS erbjuder bostäder för alla livets faser i form av villor, kedjehus och flerbostadshus, i städer och på landsbygden.
OBOS verkar i Sverige genom varumärkena OBOS, Smålandsvillan och Myresjöhus. Koncernen har omkring 2 500 anställda, varav knappt 1 000 i Sverige i dotterbolagen OBOS Sverige, OBOS Kärnhem och OBOS Nya Hem.
Tack vare en kommersiellt framgångsrik styrning av verksamheten har OBOS byggt en stark finansiell ställning där vinsterna investeras i fler bostäder. OBOS utvecklar flerbostadshus på entreprenad i större städer och är Sveriges ledande aktör inom industriellt och hållbart byggande i trä.
2021 sålde OBOS 3 899 bostäder, varav 2 423 i Sverige i 152 av landets kommuner. OBOS mål är att erbjuda 20 procent av bostadsutbudet genom alternativa boköpsmodeller för att ge fler möjligheten att äga sitt boende – på så vis bidrar OBOS till en hållbar samhällsutveckling.
För mer information om OBOS:
www.obos.no
www.obos.se