Gå direkt till innehåll
Stockholm kommande landmärke - Stadsljus
Stockholm kommande landmärke - Stadsljus

Pressmeddelande -

OBOS inleder nästa fas i projektet Stadsljus – tecknat samverkansavtal med Skanska

Nu tas nästa steg i uppförandet av Stockholms nya landmärke i Norra Djurgårdsstaden, 30 våningar höga Stadsljus, utformat av arkitektteamet Köpenhamnsbaserade Cobe och svenska Yellon. Stadsljus har rönt mycket stor uppmärksamhet sedan det presenterades i december i fjol. Nu har OBOS tecknat samverkansavtal med Skanska för att genomföra projektet.

Visionen för Stadsljus är att skapa ett framstående landmärke som är väl förankrat i Gasverksområdet, det industrihistoriska området som ritades av svenske arkitekten Ferdinand Boberg i slutet av 1800-talet. Det 30 våningar höga bostadshuset, med formen av tre cylindrar, kommer att rymma cirka 390 bostadsrättslägenheter och lokaler, inklusive restaurang, i två plan. I anslutning till huset planeras ett garage med cirka 115 parkeringsplatser, mobilitetsrum för cyklar och teknikutrymmen.

OBOS planerar att säljstarta projektet under 2025 med målet att byggstarta 2026.

- Det känns mycket bra att komma vidare i processen med Stadsljus och vi är glada över att ta oss an detta tillsammans med Skanska. De är en stor och trygg aktör och vi ser mycket goda förutsättningar för ett gott samarbete. Dessutom har de erfarenhet från att bygga på höjden, vilket är avgörande i det här projektet, säger Sofia Ljungdahl, VD på OBOS Nya Hem.

Avtalet tecknades i juli och arbetet med att komma vidare inleds inom kort.

- Vi på Skanska ser mycket fram emot att i samverkan med OBOS uppföra Stockholms nya landmärke Stadsljus. En fantastisk byggnad som kommer att utgöra en fin siluett på stadens skyline med högställda krav på miljö och hållbarhet, säger Victor Verboog, regionchef på Skanska Sverige.


    Om Stadsljus

    • Markanvisning 2020 från Stockholm stad följt av parallella arkitektuppdrag
    • Antal bostäder: cirka 390
    • Storlek på bostäder: 1-6 rok från cirka 30 kvm
    • Upplåtelseform: Bostadsrätter
    • Övrigt innehåll: Två våningsplan med lokaler, bl.a. för förskola. Parkering under mark.
    • Höjd: 110 meter ovanför havet, från omkringliggande mark ca 90 meter
    • Beräknad försäljningsstart: 2025
    • Beräknad byggstart: 2026
    • Beräknad inflytt: från 2029

    Ämnen

    Kategorier


    OBOS är en av Norge och Sveriges ledande bostadsutvecklare. Vi är också en medlemsorganisation med över 600 000 medlemmar och en historia som sträcker sig tillbaka till 1929 då OBOS grundades. Oavsett om våra medlemmar föredrar stadsliv eller längtar efter den lantliga idyllen strävar vi efter att erbjuda bostäder som passar livets alla skeden. Vårt sortiment omfattar allt från villor till moderna flerbostadshus, i såväl storstäder som mindre orter.

    Under 2023 sålde vi totalt 1587 bostäder i Sverige. Vårt mål är att erbjuda 20 procent av bostadsutbudet i våra storstadsregioner genom boköpsmodellen OBOS Deläga, för att möjliggöra för fler att äga sin egen bostad. Vi är en aktiv del av samhället genom sponsring, vårt program "OBOS ger tillbaka" och fonden OBOS Jubel. Genom att stödja projekt och organisationer som främjar hållbarhet och samhällsengagemang strävar vi efter att göra verklig skillnad i samhället.

    För mer information om OBOS, besök: www.obos.no och www.obos.se

    Kontakter

    Karin Hellgren

    Karin Hellgren

    Presskontakt Kommunikationschef 0730-68 40 04

    Relaterat innehåll

    OBOS är en av Sveriges ledande bostadsutvecklare, med över 150 000 sålda bostäder sedan starten 1927.

    Vi är en av Norge och Sveriges största bostadsutvecklare. I Sverige verkar vi genom våra varumärken OBOS, Myresjöhus och SmålandsVillan. Vårt åtagande sträcker sig också till bostädernas kringliggande miljöer. Samhällsfastigheter för vård och omsorg, skolor och förskolor samt kommersiella byggnader ingår i våra projekt.

    OBOS

    Stationsvägen 6
    570 13 Myresjö
    Sverige