Gå direkt till innehåll
Brf Selmas Park i Örebro
Brf Selmas Park i Örebro

Pressmeddelande -

Kärnhem svarar på uppgifter från konkursdrabbade Byggteknik i Katrineholm

Byggteknik i Katrineholm AB har byggt fyra flerfamiljshus med totalt 106 lägenheter i Örebro på uppdrag av Kärnhem. I förra veckan gick Katrineholmsföretaget i konkurs. 

Kärnhem Bostadsproduktion AB har följande kommentarer till de uppgifter som lämnats av Byggteknik i Katrineholm AB sedan bolaget försatts i konkurs.

Mellan Kärnhem och Byggteknik föreligger ett entreprenadkontrakt med en fast kontraktssumma om 144 miljoner kr. Entreprenadkontraktet innefattar att på totalentreprenad i Örebro uppföra 106 bostäder med tillhörande underjordiskt garage, komplementbyggnader och markarbete.

I maj 2018 godtog Kärnhem tillkommande kostnader på grund av bland annat markförhållandena, vilket innebär att Byggteknik skulle slutföra entreprenaden för 159 miljoner kr.

I slutet av december 2018 kallade Byggteknik till ett krismöte och meddelade att entreprenaden skulle bli ytterligare 30 miljoner kr dyrare och att det förelåg en akut likviditetskris hos Byggteknik. Under september månad 2019 visade det sig att entreprenaden drabbats av ytterligare kostnadsökningar. Den 10 oktober 2019 när entreprenaden hade godkänts lämnade Byggteknik en slutavstämning som indikerade en slutlig kostnad 201 miljoner kr eller 42 miljoner kr dyrare än avtalade 159 miljoner kr.

Kärnhem har betalat Byggteknik 188,7 miljoner kr, vilket ska jämföras avtalade 159 miljoner kr.

Ämnen

Regioner


OBOS Kärnhem är ett projektutvecklingsföretag inriktat på nyproduktion av bostäder. OBOS Kärnhem ägs av norska OBOS koncernen, en av Nordens största bostadsutvecklare med årlig produktion av 4 500 bostäder och över 2 600 anställda. Förutom OBOS Kärnhem finns i Sverige systerföretaget OBOS Sverige där varumärkena Myresjöhus, Smålandsvillan samt OBOS ingår.

OBSÒS Kärnhem, med huvudkontor i Växjö, finns på ett 15-tal orter runt om i Sverige från Malmö till Uppsala. Filosofin för OBOS Kärnhem är att erbjuda prisvärda bostäder med helhetstänkande och god design. Vi skapar alltid helt nyckelfärdiga bostadsområden där även den yttre miljön färdigställs i sin helhet. Allt för att de boende skall känna stolthet, inte bara för sin bostad, utan också området. Kärnhem har 55 anställda varav 25 i den egna husfabriken i Sävsjö. 

Kärnhem i sociala medier

Instagram: instagram.com/karnhem 

Kontakter

Karin Hellgren

Karin Hellgren

Presskontakt Kommunikationschef 0730-68 40 04

OBOS är en av Sveriges ledande bostadsutvecklare, med över 150 000 sålda bostäder sedan starten 1927.

Vi är en av Norge och Sveriges största bostadsutvecklare. I Sverige verkar vi genom våra varumärken OBOS, Myresjöhus och SmålandsVillan. Vårt åtagande sträcker sig också till bostädernas kringliggande miljöer. Samhällsfastigheter för vård och omsorg, skolor och förskolor samt kommersiella byggnader ingår i våra projekt.

OBOS

Stationsvägen 6
570 13 Myresjö
Sverige